hyra dukar

Så gör vi den svenska julen

Snart är det jul och många passar på att byta gardiner, dukar, kanske möblerar om för att alla ska få plats kring julbordet. Vi i Sverige är ju så måna om att allt ska vara fint. Jämför man med andra länder, så firar de inte jul lika mycket som vi. I de nordiska länderna firar de julen, på ganska samma sätt. Jul innebär ju väldigt mycket tradition, och både Finland, Norge och Danmark har ju tillhört Sverige historiskt sett. Så att vi har ganska lika traditioner, samhällsstruktur och mentalitet är ju inte så konstigt.

Den svenska julen

När vi tänker på svensk jul, är det många som tänker tillbaka på sin barndomsjular och försöker återskapa dem. Vem har inte Jenny Linds fina teckningar som sin sinnebild på hur en jul ska vara; dekorerat med en fin gran, juleljus som brinner i vackra ljusstakar, tomtar som tittar fram på bord och hyllor? Vi vill göra våra hem vackra inför julfirandet.

Byter du gardiner inför julen?

Många passar på att byta gardiner till julen, vissa har till och med särskilda julgardiner. Rött är något som vi oftast förknippar julen med, visste du att just den röda färgen kommer från Jenny Linds teckningar? Jo så är det. Rött har inte alltid varit julens färg, förrän hon tecknade sina julmotiv med röda inslag. Så röda gardiner har blivit ett signum på att nu är det jul i våra hus.

Byter du bordsdukar också?

Har du speciella dukar som du bara använder till jul? Om du inte har det, har du tänkt på att du kan hyra dukar? Nu säger ju alla miljövänner att vi måste tänka på miljön, och tänk att allt som är miljövänligt också är snällt mot plånboken. Den som inte kan vänta tills alla julsaker reas EFTER julen kanske vill hålla i pengarna nu när man faktiskt behöver dem och vill hyra sina dukar. Det blir faktiskt billigare i längden, och det är mer miljövänligt, eftersom du inte behöver köpa dina dukar.
Att tillverka nya dukar är ganska o-miljövänligt, om man så säger. Läs mer här om du är intresserad av att hyra dukar: aladdinsuthyrning.se/produkter/bord-stol-duk-servett/dukar/.