Kustvillan

Går det att lita på husleverantörer?

Husleverantörer har sedan sociala mediers stora genomslag fått ett ganska oförtjänt dåligt rykte. Som det brukar vara när det kommer till kundrecensioner är det de som är missnöjda som hörs och syns mest, och de som faktiskt är nöjda tränger sig inte igenom bruset lika mycket. Det här har resulterat i att många drar sig för att bygga nytt, för man vågar helt enkelt inte. Men är det så illa så att det inte går att lita på husleverantörer? I den här artikeln ska vi försöka reda ut den här frågan.

Hur många bygger hus i Sverige?

Det byggdes ungefär 12000 småhus i Sverige 2021. Det är alltså väldigt många som trots alla dåliga rykten på nätet som florerar väljer att anlita husleverantörer för att bygga åt dem. Antalet småhus som byggs förväntas dessutom öka. Dåliga omdömen på nätet kan såklart få jobbiga konsekvenser för den enskilde hustillverkaren, men det verkar alltså inte som att det totalt sett påverkar branschen särskilt negativt. 

Hur många kunder är missnöjda?

Hur många av dessa 12000 kunder är verkligen missnöjda då? Det finns ingen tillgänglig statistik på det, men gör man en googling så är det lätt att få en bild av att det ändå är en del. Här måste man komma ihåg det vi tog upp i början. Är man missnöjd tenderar man att höras mer än om man är nöjd. Det kan ge en falsk bild av hur illa en husleverantör beter sig mot kunder. 

Kunder som bygger nytt är också en särskild grupp. Frågan man måste ställa sig är hur allvarliga felen verkligen är i relation till vad kunden klagar på? Att bygga hus är inte lätt. Det finns många saker som kan gå fel under ett sådant projekt, och om kunden har väldigt höga förväntningar på affären så är risken naturligtvis större att även små fel orsakar irritation.  Såklart är det här bara spekulationer, men det är synd att dra alla husleverantörer över samma kam bara för att några få gör fel och att kunderna ofta har orealistiska förväntningar på vad ett husbygge innebär.