mattläggning stockholm

Heltäckningsmatta när det blir kallt hemma

Vi ska ju alla mer eller mindre spara el numera. Ända sedan kriget startade och Ryssland ströp gastillförseln till europeiska länder som annars är stora konsumenter av rysk gas för sin energiförsörjning, har vi sett en akut brist på energi. Det ställer krav på oss alla att se till så att energin inte tar slut, utan att vi kan fortsätta värma våra bostäder, såsom vi behöver. Så hur ska vi göra för att spara energi? Finns det något som vi kan göra i vardagslivet för att inte fortsätta slösa på energin?

Detta kan du själv göra

Här tar vi upp några saker som du själv kan göra i din bostad:

  • Isolera fönster – du vet väl om att så mycket som 30% av värmen far ut genom fönster? Och då menar vi inte när man vädrar och har öppet fönster, utan hela tiden, på grund av att fönster är för dåligt isolerade. Så om du inte redan idag har energiglas på dina fönster, kan det verkligen löna sig att byta dem nu, när vi behöver mer isolerade fönster så att vi inte behöver fortsätta slösa energi till vår uppvärmning av våra bostäder.
  • Isolera dörrar – på samma sätt som vi behöver isolera fönster, bör vi även isolera dörrarna. Det är onödig kyla som kommer in via dörrarna, och det lönar sig på samma sätt som att isolera fönster, att även isolera dörrar till sin bostad.
  • Skaffa en till värmekälla – det kan löna sig att skaffa en till värmekälla, om det är så att du har direktverkande el till dina element. Istället för att skruva på mer värme till elementen, så skulle du kunna skaffa en mindre gaskamin som ger dig värme. Gas är en ganska billig energikälla och värmen kan du behöva som mest på morgnar och kvällar, och mitt på dagarna när det är som varmast, kan du släcka gaskaminen.
  • Skaffa heltäckningsmatta – en riktigt skön heltäckningsmatta är också ett bra sätt att isolera bostaden. Om du har kalla golv, är en heltäckningsmatta bland det bästa sättet att behålla värmen inomhus så att du inte behöver skruva upp värmen på elementen, eller tända brasan i kaminen. Varma golv är mycket värt.