Parmesanost

Hur smakar parmesanost?

I flera decennier har folk världen över använt sig av den italienska osten. Det kan tyckas att vara en självklarhet att det är en viktig komponent i pastarätter, vilket i sig är sant. Men med tiden så finns det även med i andra för och huvudrätter, samt diverse efterrätter. Bakgrunden till detta och varför det passar bra till mycket är för att smaken i parmesanost är salt och kraftigt men samtidigt syrlig med en gnutta bitterhet. 

Enligt många så passar det som sagt till det mesta och är närmast en standard att man ställer fram denna ost på matbordet när det vankas någonting från det italienska köket. Du som äter ska dock alltid addera det du faktiskt tycker om till din mat, så lägg inte till parmesanost om du själv inte känner att du är sugen på detta.

Nuförtiden finns det även vissa som hävdar att man ska tona ned användandet av denna delikatess ost. I en nyhetsartikel så berättar GP att parmesan inte passar på alla pastarätter. Detta är något som man ska ta med en nypa salt givetvis, eftersom att du ska äta det du faktiskt uppskattar. 

Vad passar till parmesanost?

En bra riktlinje är att följa dina egna smaklökar men kan även användas för att göra den där såsen lite mer fyllig. Oavsett om det är en tomatsås eller en vanlig carbonarasås. Man kan även välja att hyvla parmesanost över en klassisk caesarsallad eller andra hälsotallrikar. Osten går alltså alldeles utmärkt att tillsätta i slutet av en maträtt, precis innan servering eller den första tuggan. Lite som härlig garnering och framförallt smaksättare.

Viktigaste av allt, glöm inte att testa dig fram. Ha kul när du står i köket, våga testa något nytt. Det blir sällan fel och skulle det hända så kan man åtminstone ta lärdom av det och lära sig till nästa tillfälle. Om man aldrig provar hur kan man då vara säker?