Julfesten flyttar utomhus

Pandemin sätter sin prägel på slutet av 2020. Det handlar bland annat om hur vi firar julen detta år. Det går inte att träffas i stora sällskap inomhus, men om festen hålls utomhus går det att träffas några stycken, åtminstone fler än vad som är lämpligt inomhus. Sedan måste man naturligtvis hålla avstånd ändå.

Julfest utomhus

Svenskar gillar att vara utomhus, och att ha fest utomhus. Det senare är dock förknippat med senvåren och sommaren, framför allt med kräftskivor. Men det går att ha en fest utomhus även på vintern. Förberedelser, utrustning och inte minst kläder blir dock ännu viktigare än sommartid. Och precis som när man har fest på sommaren måste man numera räkna med att det kan bli regn även i december.

När vi nu kommer att fira jul i en pandemi är det många som funderar på om det går att flytta julfirandet utomhus. Partytält, gasolvärmare och även bord och stolar som fungerar bra utomhus finns att hyra på bland annat Aladdinsuthyrning.se. Vet du inte vad du behöver? Den är visserligen skriven med sommarfester i åtanke, men mycket av det stämmer in även på fester som hålls i december.

Glöm inte att hålla avstånd!

Att man håller festen utomhus betyder dock inte att risken för att smittas, eller smitta andra, är lika med noll. Det är viktigt att även utomhus hålla ett visst avstånd, det blir t.ex. inte aktuellt att krama människor man inte träffat på länge.

Hur långt avstånd ska man då hålla utomhus? Klimatet gör det lättare att följa en enkel tumregel.


– Jag skulle vilja säga att smittspridningen av covid-19 illustreras väldigt väl av människor som står ute i kallt väder och andas, så att man ser den andningsplym som kommer från munnen. Ungefär så långt kan man nog räkna med att smittan sprids.

Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland, till Göteborgs-posten.

7 reaktioner på ”Julfesten flyttar utomhus”

  1. Pingback: wd market

  2. Pingback: แทงมวยออนไลน์

  3. Pingback: คาเฟ่อารีย์

  4. Pingback: sahabatqq

  5. Pingback: Angthong National Marine Park

  6. Pingback: website bovenaan in Google

  7. Pingback: fuck boy 2024

Kommentarer är stängda.