Utan linser i naturen

Glasögon och kontaktlinser är ganska besvärliga när man är ute i naturen. Och ju mer extrema förhållanden, desto mer besvär. Därför väljer många som arbetar inom turism att göra en ögonoperation med laser. 

Om du använder linser till vardags kommer du troligen ihåg vilken stor förändring du provade det för första gången, och inte behövde använda glasögon. Om du gör en operation för att bli av med ditt synfel kommer du att uppleva en lika stor förändring, och frihetskänsla, en gång till. 

Men det är inte det främsta skälet till att  många som är verksamma inom turism, framför allt av den mer äventyrliga sorten, väljer att göra ögonoperation på exempelvis Memira eller Novius i Stockholm. Efter att ha opererat sitt synfel behöver man helt enkelt ha färre saker med sig ute in naturen. Inget glasögonfodral, och ingen linsvätska. Det är bara två exempel. 

Kebnekaise

För dig som gillar äventyrsturism

Inte minst är det vanligt bland de som arbetar inom äventyrsturism att operera bort synfelet. Att slippa både glasögon och linser gör bl.a. följande aktiviteter lite lättare:

  • Att bestiga Kebnekaise
  • Att gå på topptur i fjällen
  • Att cykla mountainbike i öknen
  • Att paddla havskajak

Du kommer inte att slippa glasögon helt och hållet. Du kommer fortfarande att behöva skidglasögon, cykelglasögon och inte minst solglasögon som skyddar mot reflektioner från vattnet och snön. Men även detta blir enklare efter en ögonoperation. Det är inte heller ovanligt att dyra, slipade glasögon går sönder i naturen. Har du inget reservpar med dig kommer du att se dåligt resten av tiden du är ute. Om du inte gjort en ögonoperation, vill säga.

Att operera ögonen kostar mycket pengar. Om du just nu pluggar turism, till vildmarksguide eller något liknande har du kanske inte råd. Men det kan vara en bra idé att försöka lägga undan lite pengar varje månad. Då kommer det inte att dröja lika länge innan du har tillräckligt med pengar på kontot för att kunna göra en operation.